Van één naar twee: introductiecursus werken met paren
NieuwDiest
Een specialistische opleiding voor professionele hulpverleners die werken in een setting waarin ze aan de slag (willen) gaan met partnerrelatiedynamieken.
Wat betekent het om een goede partnerrelatie te hebben? Wat zeggen maatschappelijke discoursen over liefde, loyaliteit, trouw of autonomie? En hoe beïnvloeden deze opvattingen onze eigen denkbeelden en professionele houding?
In deze verdiepende opleiding verkennen we hoe we van individuele hulpverlening kunnen schakelen naar het begeleiden van partners in hun gezamenlijke relationele context. Via theorie, reflectie en ervaringsgerichte oefeningen maken we grondig kennis met verschillende concepten en methodieken uit de systemische partnerrelatietherapie:
- Contextuele benadering: de invloed van maatschappelijke, familiale en persoonlijk discoursen op de partnerrelatie(hulpverlening)
- Positionering van de hulpverlener en niet-wetende houding
- Relationele identiteiten met aandacht voor verschillende moderne gezinsvormen
- Meerzijdige partijdigheid en relationele ethiek
- Structurele patronen: herkennen en ver-rijken van terugkerende parterdansen/interactiepatronen in koppels
- Circulaire causaliteit: begrijpen van individuele problematieken als evenwicht zoeken in de partnerdans
Sylvie kampt met een burn-out en werd doorverwezen voor gesprekstherapie door haar huisarts. Tijdens het kennismakend gesprek vertelt Sylvie hoe zij het gevoel heeft er ‘steeds alleen voor te staan’ thuis met 2 jonge kinderen. Haar man heeft een drukke job en moet regelmatig naar het buitenland. Ze vertelt dat ze hem zijn carrière gunt en wil hem dan ook niet vertellen over hoe lastig ze het heeft omdat dat hem met een schuldgevoel zou kunnen belasten. In een vijfde gesprek wordt Hans mee uitgenodigd, met als doel ook zijn stem te horen. Wat volgt is een mooi gesprek waarin Hans vertelt hoe hij de laatste maanden het gevoel heeft dat Sylvie zich meer en meer voor hem afsloot terwijl hij zag dat het niet goed met haar ging. Hij vertelt hoe hem dat bezighield en hoe machteloos hij zich voelt als zij hem buitensluit. Door het horen en begrijpen van elkaars perspectieven wordt een probleem dat oorspronkelijk enkel bij Sylvie leek te liggen in een relationele context geplaatst en kunnen Sylvie en Hans samen zoeken naar hoe zij elkaar meer kunnen toelaten en wat er nodig is om de burn-out klachten van Sylvie te verminderen.