Interview

Greet Splingaer

Ik ben Greet Splingaer. Ik ben orthopedagoge en gezinstherapeute.
In mijn werk tracht ik ontwikkelingsgericht denken uit te bouwen binnen een systemisch- experiëntiële visie. Ik heb me gespecialiseerd in het werken met gezinnen met jonge kinderen.

“In Rapunzel vind ik een groep mensen die hulpverlening en therapie op een zeer persoonlijke wijze benaderen, die geloven in de kracht van ontmoeting en dialoog.”

  • Master in de orthopedagogie, Opleiding relatie- en gezinstherapie, opleiding Gestalteducatie, specialisatieopleidingen in kindgerichte gezinstherapie
  • Erkend als opleider en supervisor door de Belgische Vereniging van Opleiders in de Systeemtherapie (BVOS) , door BVRGS en NVRG
  • Erkend als Multi Generational Family Therapist (MGFT)
  • Coördinator van Rapunzel vzw
  • Werkt als gezinstherapeut in Therapiecentrum Rapunzel

Wat doe jij vooral in Rapunzel?

Samen met 3 collega’s heb ik Rapunzel opgericht in 2000. We deelden dezelfde droom om vanuit een kindgerichte systemisch visie een praktijk uit te bouwen. De toren van Rapunzel is steeds verder gegroeid, er kwamen almaar meer kamers: eerst enkel een therapeutische groepspraktijk, nadien wat workshops en geleidelijk aan startten we met de langdurige opleidingen.

Momenteel werk ik in de praktijk als gezinstherapeut en ben ik mentor van de therapieopleiding. Daarnaast probeer ik als coördinator de medewerkers te ondersteunen en richting te geven aan het beleid van Rapunzel.

En… ik mag ook om de zoveel weken op zoek gaan naar een sprookje om onze nieuwsbrief te kleuren. Iedere keer ben ik verrast door de rijkdom van de sprookjes en de schat aan symbolen en bijzondere personages. Sprookjes zijn zoveel meer dan kinderverhaaltjes.

Wat vind je bijzonder aan Rapunzel, wat waardeer je aan Rapunzel?

In Rapunzel vind ik een groep mensen die hulpverlening en therapie op een zeer persoonlijke wijze benaderen, die geloven in de kracht van ontmoeting en dialoog. We trachten trouw te blijven aan onze visie en werking zonder de deuren en ramen te sluiten voor nieuwe perspectieven. Mooi ook hoe speelsheid en creativiteit ons waarmerk mag blijven ondanks de stevige groei en de maatschappelijke druk.

In welke andere levensdomeinen/interesses vind jij inspiratie voor jouw werk?

Ik vind heel veel inspiratie in het contact met de kinderen waarmee ik werk. Ze bieden mij een unieke inkijk in wat zij belangrijk vinden in hun leven, hoe ze de mensen rondom hen ervaren en wat hen last en zorgen baart. Ze helpen me taal op te bouwen om met hen en met hun gezin te spreken. De verhalen, poppen, metaforen, het zandbakspel… krijgen maar zin en betekenis in het contact met de kinderen die mij de weg tonen. Ik voel me vaak als de reiziger op ontdekking in nieuwe werelden.

In mijn gewone leven hou ik er ook van om nieuwe horizonten te verkennen. Samen met mijn man reis ik onbekende plekjes van de wereld af, ik laat me graag onderdompelen in de wereld geschetst in de hedendaagse dans en kunst en ik heb altijd een stapel boeken met diverse insteek klaar liggen.

Bekijk alle medewerkers