Interview

Jef Slootmaeckers

Ik ben Jef Slootmaekers, maatschappelijk werker, contextueel systeemtherapeut en gecertificeerd EFT-relatietherapeut.
Ik heb jarenlang gewerkt in het algemeen welzijnswerk (CAW) waar ik me specialiseerde in relatietherapie met geweldkoppels.
Nu heb ik een eigen praktijk voor relatietherapie, supervisie en training.

In mijn werk ben ik vooral gebeten door de manier waarop koppels vechten voor verbinding. Ik werk ondertussen dertien jaar met het thema geweld en het blijft me fascineren hoe geweld en liefde bijna altijd twee kanten van eenzelfde medaille blijken te zijn.

“De ingang van de verhalen, de beelden en het creatieve is echt een handelsmerk en uniek in het landschap van opleidingsinstellingen.”

  • Maatschappelijk assistent, contextueel systeemtherapeut en gecertificeerd EFT-therapeut en EFT supervisor.
  • Gespecialiseerd in relatietherapie en in het werken met partnergeweld.
  • Hij werkte jaren binnen het algemeen welzijnswerk waar hij uitsluitend werkte met geweldkoppels. Nu heeft hij een eigen praktijk als zelfstanding relatietherapeut en geeft hij opleidingen in binnen- en buitenland.
  • Hij geeft bij verschillende opleidingsinstituten training en supervisie. Hij is lid van BVRGS, BWP en ICEEFT.

Wat doe jij vooral in Rapunzel?

Bij Rapunzel geef ik twee workshops: ‘Ontmoeting met de wolf’ en ‘Omgaan met ouders in conflict’. Ook daar vormen agressie en hechting de rode draad.

Daarnaast ga ik binnenkort ook mijn steentje bijdragen bij de jaaropleiding rond hechting.

Wat vind je bijzonder aan Rapunzel, wat waardeer je aan Rapunzel?

Rapunzel is in mijn ogen een speelse, moedige organisatie.
De manier waarop Rapunzel naar buiten komt en zich op de kaart zet in het landschap van opleidingsinstellingen vind ik uniek.

De ingang van de verhalen, de beelden en het creatieve is echt een handelsmerk. Ik hou er wel van dat ze die eigenheid uitdragen en niet meegaan in de mainstream.

Naast die eigenheid is er ook voldoende openheid naar andere visies. Zelf ben ik bijvoorbeeld geen kind van het huis, maar toch ervaar ik veel vertrouwen, warmte en vooral een open deur die het gevoel geeft welkom te zijn.
Dat is een leuke omgeving om in te werken.

Ik waardeer tot slot sterk dat Rapunzel zich als opleidingsinstelling zowel richt op psychotherapeuten als op counselors en hulpverleners.
Hierbij blijven ze goed voeling houden met de noden op de werkvloer en zoeken daar steeds een verfrissend en actueel antwoord op.

Welke groei wens je Rapunzel toe?

Ik vind het moeilijk om een organisatie in volle groei meer groei toe te wensen.
Het lijkt dan alsof wat er nu allemaal al is, zou moeten veranderen.

Ik wens Rapunzel dus vooral toe trouw te blijven aan zichzelf in de snelle, veranderende wereld van psychotherapie en hulpverlening. Dan ziet de toekomst er zeker mooi uit.

In welke andere levensdomeinen/interesses vind jij inspiratie voor jouw werk?

Alle mensen rondom mij en in het bijzonder mijn vrouw en kinderen zijn een enorme inspiratie voor mijn werk.
Ze leren me iedere keer weer hoe belangrijk relaties voor ons zijn en dat kwetsbaarheid tonen daarin best wel moed vraagt.
Tegelijk helpen ze me te voelen dat wie in de liefde leeft zichzelf een gelukzak mag noemen.

Daarnaast heb ik een grote passie voor alles wat met bouwen en creëren te maken heeft.
In mijn werk als relatietherapeut moet ik vooral vertrouwen op de trage processen waarbij het resultaat niet meteen zichtbaar is. Mensenwerk vraagt veel geduld, herhaling en hoop.
Als ik op mijn werf zit, kan het dan ook erg veel voldoening geven als ik op het eind van een dag een tastbaar resultaat heb neergezet. De ene dag bouw ik een muur, de andere dag help ik mensen om de muur rondom hen beetje bij beetje af te breken.

Bekijk alle medewerkers