Interview

Karin Tilmans

Ik ben Karin Tilmans en ben kinderpsychologe en gezinstherapeut.

Ik ben thuis net als Obelix in de ketel van de magische therapiedrank gevallen. Ik werk ondertussen twintig jaar in een centrum geestelijke gezondheidszorg (nu in het kinderteam van CGG de Pont in Boom).

Daarnaast werk ik als zelfstandige psychologe in mijn eigen praktijk en ben ik sinds een paar jaren verbonden als opleider aan Rapunzel.

“Bij Rapunzel vind ik opleiders terug die mee de erfenis van de pioniers in de gezinstherapie verder uitdragen.”

  • Master klinische psychologie, gezinstherapeut opgeleid in Cefores in Brussel
  • Heeft de ‘Voortgezette opleiding Gezinstherapie’ van Edith Tilmans-Ostyn en Peter Rober gevolgd en als opleider mee gegeven.
  • Erkend supervisor voor ‘Kinderen uit de Knel’
  • Werkzaam in het kinderteam van CGG De Pont
  • Zelfstandige praktijk in Berchem

Wat doe jij vooral in Rapunzel?

Ik geef een paar workshops per jaar, waarbij het thema van de broer-zusrelatie me nauw aan het hart ligt. De ingangspoort van de broer-zusrelatie opent vaak een verrassend, ontschuldigend, verrijkend perspectief, naast de klassieke aandacht voor de ouder-kind of partnerrelatie.

Daarnaast verzorg ik supervisies of interne opleidingsdagen voor een aantal centra.

Wat vind je bijzonder aan Rapunzel, wat waardeer je aan Rapunzel?

Bij Rapunzel vind ik opleiders terug die mee de erfenis van de pioniers in de gezinstherapie verder uitdragen.
Het is fijn dat er ruimte is voor feedback en dat er ook iets met die feedback gebeurt.

Welke groei wens je Rapunzel toe?

Dat de groei die bezig is in een sfeer van verrijkende samenwerking kan gebeuren.
Dat de ontwikkelingen rond de erkenning van klinisch psychologen niet leiden tot verdeeldheid met de counselors.

In welke andere levensdomeinen/interesses vind jij inspiratie voor jouw werk?

De liefde voor de natuur is een bron van inspiratie in mijn werk en het vormt ook een tegengewicht: in de moestuin vind ik terug rust, aarding, verbinding met trage, natuurlijke groeiprocessen en het ritme van de seizoenen en het weer. Dat brengt voor mij evenwicht na heftige emoties in gesprekken of crisissituaties op het werk.

Ik hoor ook graag wat bij cliënten hielp om vol te houden of te overleven.
In het boek ‘De geheime tuin’ van F. Burnett vind je dit prachtig geïllustreerd terug.

Bekijk alle medewerkers