Van Assepoester tot Prinses: schaamte als ontwikkelingskans. Een experiëntiële benadering van schaamte bij kinderen en volwassenen

Helaas! je kan je niet meer inschrijven. blijf op de hoogte van de volgende editie.
Van Assepoester tot Prinses: schaamte als ontwikkelingskans. Een experiëntiële benadering van schaamte bij kinderen en volwassenen

Praktische info

Opleider
Data

donderdag 12 oktober 2023

Duur

9u30 tot 16u30

€ Prijs

€ 140,00

Broodjeslunch

Inbegrepen


Inschrijven is niet meer mogelijk.
Bekijk ons aanbod

Schaamte is een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Ze wijst ons op het verlangen van waarde te zijn in de ogen van anderen.
Via gezonde schaamte leren kinderen en volwassenen wat aanvaardbaar is binnen hun leefcontext. Schaamte kan functioneren als een signaal in het opbouwen van betekenisvolle relaties.
Maar schaamte kan evolueren naar een vergiftigde schaamte wanneer belangrijke ontwikkelingsnoden ( bvb. de nood aan hechting of autonomie) onvoldoende ondersteuning krijgen. Er ontstaat dan een diep gevoel van falen, van niet goed genoeg te zijn voor de wereld.
Schaamte kan zich op allerlei manieren uiten: blozen, bluffen, zich isoleren, depressie maar ook in geweld, verslaving of dissociatie. Schaamte krijgt niet zo veel aandacht binnen de hulpverlening. En dit terwijl de hulpverlening zelf vaak het schaamtegevoel weer intens oproept.

In deze workshop willen we het fenomeen schaamte nader bekijken zowel vanuit een theoretisch perspectief als vanuit eigen ervaringen.
Hoe kunnen we aan onze cliënten (jongeren en volwassenen) een ondersteunende omgeving bieden waarin schaamte een plek kan krijgen, waar we de achterliggende nood kunnen verkennen en zoeken naar nieuwe antwoorden.
Kunnen we Assepoester hulpmiddelen aanreiken zodat ze naar het feest durft te gaan en uitverkorene van de Prins kan worden?

Opleider

Luc Declercq

  • Master Klinische Psychologie, opleiding Gestalttherapie, voortgezette opleiding Gezinstherapie
  • Werkt als freelance opleider en supervisor in verscheidene hulpverleningsorganisaties
  • Erkend als opleider en supervisor door EAGT en NVAGT
  • Jarenlange ervaring in individuele en relatietherapie en individuele coaching en teamcoaching in (social-)profitorganisaties

Meer info over Luc Declercq

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Bekijk ons aanbod

Heb je nog vragen?

Bekijk alle veelgestelde vragen hier