Van één naar twee: introductiecursus werken met paren

NieuwDiest

 

Een specialistische opleiding voor professionele hulpverleners die werken in een setting waarin ze aan de slag (willen) gaan met partnerrelatiedynamieken.

Wat betekent het om een goede partnerrelatie te hebben? Wat zeggen maatschappelijke discoursen over liefde, loyaliteit, trouw of autonomie? En hoe beïnvloeden deze opvattingen onze eigen denkbeelden en professionele houding?
In deze verdiepende opleiding verkennen we hoe we van individuele hulpverlening kunnen schakelen naar het begeleiden van partners in hun gezamenlijke relationele context. Via theorie, reflectie en ervaringsgerichte oefeningen maken we grondig kennis met verschillende concepten en methodieken uit de systemische partnerrelatietherapie:

  • Contextuele benadering: de invloed van maatschappelijke, familiale en persoonlijk discoursen op de partnerrelatie(hulpverlening)
  • Positionering van de hulpverlener en niet-wetende houding
  • Relationele identiteiten met aandacht voor verschillende moderne gezinsvormen
  • Meerzijdige partijdigheid en relationele ethiek
  • Structurele patronen: herkennen en ver-rijken van terugkerende parterdansen/interactiepatronen in koppels
  • Circulaire causaliteit: begrijpen van individuele problematieken als evenwicht zoeken in de partnerdans

Sylvie kampt met een burn-out en werd doorverwezen voor gesprekstherapie door haar huisarts. Tijdens het kennismakend gesprek vertelt Sylvie hoe zij het gevoel heeft er ‘steeds alleen voor te staan’ thuis met 2 jonge kinderen. Haar man heeft een drukke job en moet regelmatig naar het buitenland. Ze vertelt dat ze hem zijn carrière gunt en wil hem dan ook niet vertellen over hoe lastig ze het heeft omdat dat hem met een schuldgevoel zou kunnen belasten. In een vijfde gesprek wordt Hans mee uitgenodigd, met als doel ook zijn stem te horen. Wat volgt is een mooi gesprek waarin Hans vertelt hoe hij de laatste maanden het gevoel heeft dat Sylvie zich meer en meer voor hem afsloot terwijl hij zag dat het niet goed met haar ging. Hij vertelt hoe hem dat bezighield en hoe machteloos hij zich voelt als zij hem buitensluit. Door het horen en begrijpen van elkaars perspectieven wordt een probleem dat oorspronkelijk enkel bij Sylvie leek te liggen in een relationele context geplaatst en kunnen Sylvie en Hans samen zoeken naar hoe zij elkaar meer kunnen toelaten en wat er nodig is om de burn-out klachten van Sylvie te verminderen.

Van één naar twee: introductiecursus werken met paren

We ontwikkelen een basishouding die nodig is voor relationeel werken: met een niet-wetende, onderzoekende houding, meerzijdige partijdigheid en het creëren van een veilige setting. Beeldende technieken zoals werken met tekeningen, metaforen of materialen als Duplo ondersteunen dit proces.

We leren de vaak onzichtbare patronen – of ‘relationele dansen’ – herkennen die partners met elkaar ontwikkelen. Door problemen relationeel te benaderen in plaats van individueel, wordt zichtbaar hoe bijvoorbeeld burn-out of verwijdering voortkomen uit pogingen om met elkaar in verbinding te blijven. Via tools als externaliseren en de stop-steun-structuur zoeken we naar manieren om vastgelopen patronen te doorbreken.
We verdiepen ons in contextspecifieke benaderingen en passen onze basishouding aan naargelang de situatie. Hoe beïnvloeden situaties als scheiding, stiefouderschap of chronische ziekte de dynamiek tussen partners? Via casuïstiek en beeldend werken verbinden we de theorie aan jullie werkpraktijk.

De opleiders zijn ervaren relatietherapeuten die je meenemen op een reis doorheen het landschap van de partnerrelatietherapie. Doorheen deze reis vul je je koffer met gerichte expertise en concrete therapeutische vaardigheden.

📖 Meer lezen?

Praktische info

Startdatum

dinsdag 24 februari 2026

Bekijk alle opleidingsdagen
Aantal lesdagen

6


Schrijf je in

Het sprookje van Jorinde en Joringel

Hoe een bloem met een dauwdruppel de behekste muur tussen het koppel kan verbreken.

Lees het sprookje hier.

    Dag 1: Stilstaan bij maatschappelijke discoursen en eigen denkens rondom partnerrelaties en introductie van het concept relationele identiteit

    Wat beschouwen wij als een goede partnerrelatie? Hoe gaan we om met ongelijkheid of geweld in partnerrelaties? Wat vinden we van paren die aan partnerruil doen? Of van paren die met elkaar trouwen voor het geld? Of van paren die nog amper met elkaar spreken?  …
    In deze dag onderzoeken we onze eigen denkens over partnerrelaties. We staan stil bij hoe de betekenissen van liefde en partnerrelaties geëvolueerd zijn doorheen de tijd en hoe zij onze dagdagelijkse kijk en praktijk mee bepalen.
    Daarnaast zoomen we in op het concept ‘relationele identiteit’: hoe kunnen we identiteit zien als iets dat mede gevormd wordt in en door relaties? Dit doen we via theorie, reflectie en oefeningen.

    Dag 2: Van één naar twee – Basishouding en settingsopbouw

    Tijdens deze dag staan we stil bij welke ingrediënten noodzakelijk zijn om te schakelen van een individueel gesprek naar een gesprek met twee partners. Dit vereist een specifieke basishouding. Het belang van een niet-wetende houding, leiding nemen over het proces alsook meerzijdige partijdigheid komen daarbij aan bod. We bekijken hoe we Hans in het gesprek met Sylvie kunnen uitnodigen om zijn perspectief te delen. Welke onderzoekende en circulaire vragen zijn dan helpend. We tonen verschillende beeldende technieken om de relationele dans van Sylvie en Hans in het vizier te krijgen en met hen hierover in gesprek te gaan: werken met tekeningen, met duplo, met metaforen … Zo maken we de overstap van een begeleiding van één naar twee.

    Dag 3: Het leren herkennen van en ver-rijken van relationele dansen

    In deze dag zoomen we in op de relationele dansen die binnen partnerrelaties kunnen ontstaan. De problemen waarmee partners zoals Sylvie en Hans worstelen en die vaak worden voorgesteld als individuele problemen, worden in een relationeel perspectief geplaatst. Zo kunnen we de burn-out en eenzaamheid van Sylvie pas begrijpen als we zien hoe deze een effect zijn van haar pogingen om Hans en zijn carrière te beschermen.
    We leren verschillende dansen herkennen, benoemen en uittekenen en zoeken naar wegen om ruimte te creëren voor meer geprefereerde dansen binnen een paar. We reiken daarbij enkele manieren aan (bv. stop-steun-structuur & externaliseren) om destructieve dansen te stoppen en om te buigen naar constructievere manieren van omgaan met elkaar.

    Dag 4: Specifieke contexten

    We zoomen in op de basishouding en settingopbouw in specifieke contexten en situaties. We oefenen en reflecteren met de basishouding in scheidingssituaties, het werken met stiefkoppels en anders samengestelde gezinnen, chronische ziektes, binnen de context van oudergesprekken etc.  Hoe kunnen we de relationele dynamiek tussen partners ook begrijpen en benaderen vanuit hun specifieke context en wat betekent dit dan voor onze basishouding en settingopbouw? Beeldend werken kan helpen om de complexiteit van bepaalde situaties en processen beter te bevatten. We werken vanuit jullie praktijkervaring gekoppeld aan jullie specifieke werkcontexten.

    Dag 5: Integratie- en oefendag

    Tijdens deze dag gaan we verder aan de slag met wat we dag 3 en 4 geleerd hebben. We oefenen met het uittekenen van relationele dansen en met interventies die helpen om destructieve dansen te stoppen en ruimte te maken voor iets nieuws. Dit doen we aan de hand van casuïstiek en vragen vanuit de groep.

    Dag 6: Integratiedag

    Op de laatste dag integreren we de vijf opleidingsdagen. Waar heeft het jullie gebracht in jullie werkcontexten in het verbreden van één naar twee? In het je positioneren ten aanzien van een koppel en het in beeld brengen van de relationele dansen?
    Ieder toont kort op een eigen creatieve manier wat hij/zij/die heeft geleerd en meegenomen uit de opleiding. We sprokkelen al het geleerde bij elkaar en delen dit en onderzoeken samen hoe ieder het leerproces kan vasthouden en hoe we elkaar daarbij kunnen helpen.

    Bart Heirbaut

    Jasmina Sermijn

    Voor wie?

    • Voor hulpverleners die werken met koppels en/of hulpverleners die werken met individuen waarbij er kansen liggen om ook de partner te betrekken.
    • Voor hulpverleners die via een vraag over het kind geconfronteerd worden relatieproblemen.
    • Voor begeleiders in de geestelijke gezondheidszorg, psychiatrie, ambulante of residentiële jeugdzorg.
    • Verder zijn ook gezinscounselors, psychotherapeuten, psychiaters en klinisch seksuologen welkom.

    Wij trachten een boeiende en ervaren groep samen te stellen, maar vragen wel minimum een A1 of professionele bachelor diploma menswetenschappen.

    Afbeelding