Interview

Bert De Lange

Ik ben Bert De Lange, klinisch psycholoog, psychotherapeut, partner, papa, broer en zoon.

In mijn werk met gezinnen en individuen werk ik graag systemisch, psychodynamisch en ervaringsgericht opdat mensen tot groei kunnen komen in hun proces.

“De ervaringsgerichte, veelal speelse manier van opleiding geven, sprak me direct aan bij Rapunzel.”

  • Master in de klinische psychologie, opleiding in psychoanalytische en contextuele therapie
  • werkzaam als psychotherapeut in MPC Sint-Franciscus in Strijtem
  • werkzaam in eigen zelfstandige praktijk voor kinderen, jongeren en gezinnen in Affligem
  • Coördinator van Rapunzel vzw
  • Erkend als opleider en supervisor door BVRGS

Wat doe jij vooral in Rapunzel?

In Rapunzel werk ik als opleider vooral binnen de 4-jarige psychotherapie opleiding.
Daarnaast werk ik mee aan de opleiding ‘De 7 mijlslaarzen van Klein Duimpje’.

Wat vind je bijzonder aan Rapunzel, wat waardeer je aan Rapunzel?

De ervaringsgerichte, veelal speelse manier van opleiding geven, sprak me direct aan bij Rapunzel.
Dit gecombineerd met de inhoudelijk rijke en kwaliteitsvolle wijze waarop zij zowel de geschiedenis als de actuele themata binnen het systeemdenken in hun opleidingsaanbod brengen, wekt steeds mijn aandacht.

In tijden van evidence-based en korte protocollaire therapieprogramma’s, blijft Rapunzel trouw aan zijn systemische, ervaringsgerichte visie, waarin het verschillend opleidingsaanbod je uitnodigt om te vertragen, stil te staan bij jou mens zijn, en jou weg als hulpverlener te zoeken.

Welke groei wens je Rapunzel toe?

Ik wens Rapunzel toe dat het trouw blijft aan haar wortels en haar waarden.
Daarnaast wens ik Rapunzel en haar medewerkers een blijvende, boeiende zoektocht toe hoe we het verleden, heden en toekomst als experiëntiëel, systemisch opleidingsinstituut kunnen blijven vorm geven.
En wie weet bouwen we nog een Rapunzel toren ergens in Oost en/of West Vlaanderen, want soms vinden de mensen de weg niet naar Rapunzel door de afstand.

In welke andere levensdomeinen/interesses vind jij inspiratie voor jouw werk?

In mijn eigen gezinsleven, door het spelen met mijn dochters van 5 en 7!

Daarnaast vind ik in wandelen, muziek en theater ook bezieling voor mijn werk.

De laatste tijd geeft mijn liefde voor de moestuin mij veel inspiratie voor mijn werk als psychotherapeut en opleider.
In het ecosysteem van mijn moestuin zie ik hoe de verschillende groenten elkaar voortdurend beïnvloeden en afhankelijk van de levensfase van de groenten, er een voortdurende zoektocht is naar een evenwicht tussen verbinden en autonomie.

Bekijk alle medewerkers