De 7 mijlslaarzen van Klein Duimpje. Creatieve systeemtherapie en -begeleiding voor kinderen, volwassenen, gezinnen en koppels
Begeleidingsprocessen blijken heel wat aan mogelijkheden en diepgang te winnen wanneer we naast het gewone gesprek ook non-verbale middelen inzetten.
In deze opleiding diepen we uit hoe verschillende creatieve werkvormen en technieken kunnen gebruikt worden in systeemtherapeutische hulpverleningsprocessen. We leggen het accent op de wijze waarop we creatieve hulpmiddelen kunnen gebruiken om de dialoog tussen hulpverlener en cliënt(systeem) te verbreden en verdiepen. We onderzoeken de mogelijkheden van co-creatie waarbij we ervan uitgaan dat net in de ontmoeting via het beeld, de metafoor, de tekening, het verhaal etc. ruimte kan komen om te spreken, te denken, te voelen en te beleven.
In deze opleiding doorlopen we verschillende fasen en elementen van het hulpverleningsproces en gaan we na hoe creatieve werkvormen de belangrijke taken en doelen van die fase kan ondersteunen. Tegelijk maken we kennis met verschillende creatieve non-verbalen technieken en hun toepassingsmogelijkheden binnen systeemtherapie.
Het aangeboden kader en de creatieve werkvormen zijn zowel bruikbaar voor kinderen en jongeren als voor volwassenen, voor gezinnen en voor koppels.
Deze 7-daagse opleiding bouwt verder op het gedachtegoed van de workshop: Op stap met Klein Duimpje. Beeldend werken met kinderen, jongeren en gezinnen.
Beide vormingen kunnen echter los van elkaar gevolgd worden.
Voor hulpverleners werkzaam als therapeut of begeleider in de ambulante of (semi) residentiële hulpverlening.
Minimum een A1 of professionele bachelordiploma menswetenschappen.
Basiskennis van of ervaring met systeem- en contextgericht werken is aangewezen.
Opleidingsdagen en locatie
Deze opleiding telt in totaal 7 opleidingsdagen;
We organiseren geen vormingsdagen op woensdagen, feestdagen en tijdens de Vlaamse schoolvakanties.
De lesdagen worden niet ingepland op vaste weekdagen.
De opleidingsdag loopt telkens van 9.30 tot 16.30 uur.
Alle lesdagen gaan door in Diest, op wandelafstand van het station.
Studiegeld
Bij inschrijving betaalt men het totale opleidingsgeld van € 980,00.
InschrijvingsprocedureVergeet je cv en motivatiebrief niet
Workshop
In deze workshop staan we stil bij verschillende mogelijkheden om kinderen actiever te betrekken bij het hulpverleningsproces.
Willen we kinderen meer stem geven in begeleidingen dan moeten we hen aanspreken in hun eigen taal. Het gebruik van een meer beeldende taal is een weg om de dialoog met kinderen in verbinding met hun gezin aan te gaan.