Modulair programma: Coachen van medewerkers binnen de hulp- en zorgverlening. De lessen van Merlijn


Module Teamcoaching

 

Zorgorganisaties en teams staan onder hoge maatschappelijke en professionele druk en kennen heel wat complexe uitdagingen.
Denk maar aan de overbelaste teams, leidinggevenden die struggelen om leefgroepen draaiende te houden, collega’s die last hebben van morele stress omdat ze niet de zorg kunnen bieden die ze zouden willen bieden, medewerkers die uitvallen met stressklachten en zich machteloos voelen in het werken met steeds zwaardere doelgroepen…
Ons aanpassingsvermogen en onze stressbestendigheid worden hierdoor erg op de proef gesteld. De vraag stelt zich dan ook: Hoe houden we in deze tijden ons werk werkbaar?

Modulair programma: Coachen van medewerkers binnen de hulp- en zorgverlening. De lessen van Merlijn

Wil je een werkklimaat creëren met veerkracht, waar werknemers met plezier en passie komen werken, terug voelen waarom ze voor hun job kozen en elkaar hierin “besmetten”? Dan is professionele coaching het antwoord.
Coachen is een vak apart en een wetenschappelijk onderbouwde manier om mensen en teams professioneel te begeleiden naar meer zelfbewustzijn, veerkracht en groei.

Coaching draagt bij aan het versterken van eigen draagkracht en aanpassingsvermogen, een nieuw perspectief en een meer open blik, het deblokkeren van vastgelopen patronen … Dit opent nieuwe kansen en geeft terug moed om bepaalde stress situaties en complexe vragen aan te pakken en het werk werkbaar te houden.

In het ‘Modulair programma Coachen van medewerkers binnen de hulp- en zorgverlening. De lessen van Merlijn’ bieden we twee modules aan:

 • module Professionele coaching in de zorg- en hulpverlening (5 opleidingsdagen)
  In deze module focus je op het systematisch uitbreiden van je kennis, ervaring en vaardigheden als coach;
 • module Teamcoaching (5 opleidingsdagen)
  In deze module sta je stil bij hoe jouw team het beste uit zichzelf kan halen in deze tijden van verandering.

De modules kunnen opeenvolgend of apart gevolgd worden in functie van je eigen ontwikkelingsnoden.

We vertrekken hierbij telkens vanuit een ervaringsgericht en systemisch kader. Systeem- en organisatie-invloeden spelen immers een belangrijke rol in elk coachingtraject. Individuele en teamdoelen binnen een coachingtraject staan steeds in verbinding met de organisatiedoelen.
Daarnaast wordt in beide modules gewerkt met veelvuldige terugkoppeling van en naar de werkcontext via casusbesprekingen, praktijkgerichte oefeningen,  huiswerkopdrachten en met voortdurende feedback van de ervaren opleiders.

Lees hieronder verder over de module Teamcoaching.
Ontdek hier meer over de module Professionele coaching in de zorg- en hulpverlening.

Praktische info

Startdatum

maandag 07 oktober 2024

Bekijk alle opleidingsdagen
Aantal lesdagen

5


Schrijf je in

Visie en opzet modulair programma

 

Zelfsturing is zeer actueel, zeker in de snel veranderende en complexe wereld van vandaag.

Medewerkers worden echter niet zomaar van de ene dag op de andere dag zelfsturend. Als zij hierin niet goed ondersteund of gecoacht worden, dan kan er weerstand, angst, energie- en motivatieverlies ontstaan.

Coaching is niet meer weg te denken in organisaties. Het is een belangrijke hefboom om de vele en snelle veranderingen op een constructieve manier te dragen en te ondersteunen.

Coaching is immers een krachtige manier om:

 • De zelfsturing, de talenten en het werkplezier van vele medewerkers en teams te doen groeien
 • Blokkades te herkennen en aan te pakken
 • Anders te leren kijken naar situaties en de snel veranderende wereld
 • Communicatie en samenwerking te optimaliseren
 • Meer ideeën te genereren en andere aanpakken te ontwikkelen
 • Duurzame verandering en resultaten te bereiken

Wil je leren hoe je effectief en krachtig kan coachen?

Dit modulair trainingsprogramma biedt jou de mogelijkheid om je kennis, ervaring en vaardigheden als coach systematisch uit te breiden.

“Groeien als mens en als coach door samenwerking, reflectie, experimenteren en inzet staan centraal.”

Tijdens deze module leer je hoe je als teamcoach meedanst op de energie van een team. Je leert hoe je bouwt aan een bevlogen team dat het beste uit zichzelf kan halen in deze tijden van verandering.

Wanneer je als coach, leidinggevende of HR professional gevraagd wordt een team te begeleiden, heb je bijkomende inzichten en vaardigheden nodig. Een team is namelijk meer dan de samenstelling van de individuele leden.

Hoe creëer je een veilige én levendige context waarbij de dynamiek van het team optimale kansen geeft aan de samenwerking en aan de krachten van de teamleden?

Naast de coachende vaardigheden op individueel niveau, zal je als teamcoach eveneens dienen tussen te komen op interrelationeel én op groepsniveau.

Tijdens deze specialisatiemodule leer je als teamcoach:

 • Meer inzicht te krijgen in teamfunctioneren: er worden kaders aangereikt i.v.m. teamontwikkeling en teameffectiviteit. Je leert te kijken vanuit een groepsdynamische bril. Je krijgt ook meer zicht op (stagnerende) dynamieken in de onderstroom van teams, en de invloed hiervan op het leer- en prestatievermogen van teams.
 • Groeibevorderende interventiemethodieken op teamniveau hanteren: om zo meer eigenaarschap in je team te krijgen, en om aan de slag te gaan met de onderstroom in teams en je team te laten groeien in de gewenste richting.
 • Jezelf beter kennen als teamcoach: door te reflecteren over eigen kwaliteiten en grenzen als teamcoach. Je eigen ontwikkeling als teamcoach staat in deze opleiding centraal.

.

Krista Mommen

Luc Declercq

Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die het coachen van anderen meer wil integreren in zijn manier van werken: als coach, psycholoog of psychotherapeut, zorgcoördinator, collega, hulpverlener, leidinggevende, HR medewerker…

Vooropleiding:

Qua vooropleiding wordt er voor zowel de module Professionele coaching in de zorg- en hulpverlening als de module Teamcoaching minimum een bachelor in de menswetenschappen verwacht.

Voorkennis en praktijkervaring:

 • Voor de module Professionele coaching in de zorg- en hulpverlening is er geen voorkennis op het vlak van coachen vereist.
 • Voor de Teammodule wordt wel enige voorkennis en praktijkervaring rond coachen verwacht. Beschik je nog niet over deze specifieke kennis en ervaring, dan verdient het de aanbeveling om eerst de module Professionele coaching in de zorg- en hulpverlening te volgen.
  Contacteer ons gerust indien je onzeker bent over het rechtstreeks in aanmerking komen voor de Teammodule.

Getuigschrift

Bij het succesvol afronden van een module ontvang je telkens een getuigschrift.
De evaluatie gebeurt op basis van actieve deelname, aanwezigheid en de schriftelijke opdrachten.

“Ik was op zoek naar handvaten, tips and tricks, kaders om mijn werk als werkbegeleider nog beter te doen, om mezelf beter te leren kennen als ‘coach’ en als mens.
Awel, dat alles zit zeker in het pakketje dat Rapunzel aanbiedt met deze opleiding.
Meer nog, ik verzeker je dat je je na deze opleiding krachtiger zult voelen, zelfzekerder, moediger. Je gaat meer kleur hebben als coach en ook als mens eigenlijk.”

Anoniem

“In deze opleiding heb ik in een veilig klimaat methodieken en technieken aangeleerd waardoor ik veel bewuster handel op de werkvloer.
Daarnaast heb ik mezelf als coach, maar ook als mens stukken beter leren kennen. De groep en de lesgevers waren een spiegel en gaven me goesting om nieuwe dingen te proberen.
Er was voldoende ruimte voor ieders leerproces waardoor ik echt een transfer van het geleerde heb kunnen maken naar mijn werkplek.
Deze opleiding is een aanrader voor elke coach!”

Anoniem

“De collega’s uit het team konden duidelijk het verschil zien als ik de dag na de opleiding op het werk kwam!”

Anoniem

“Deze opleiding geeft me energie & durf om met mijn teamleden tot groei te komen!”

Anoniem

“De groep waarvan ik deel uit mocht maken, maakte de opleiding voor mij AF. Op zeer korte tijd leer je elkaar heel goed kennen: door de ‘rondjes’ voor iedere opleidingsdag, door de smalltalk in de keuken en tijdens lunchpauzes, door de rollenspelen, door de confronterende en kwetsbare oefeningen en verhalen…iedereens masker valt op een bepaald moment wel deels af en weet je wat? Kleur bekennen en krijgen in een groep als deze, heeft me deugd gedaan, deed me gloeien en groeien. Meestal ging ik na zo’n opleidingsdag met een energiek en een positief gevoel naar huis.
Dus niet twijfelen om je in te schrijven, gewoon doen, NU ;-)!”

Anoniem

“Groeien als mens en als coach door samenwerking, reflectie, experimenteren en inzet staan centraal.”

Anoniem

“Na elke opleidingsdag kwam ik gemotiveerd en stralend op mijn werk.”

Anoniem

“De opleiding helpt je meer stil te staan bij jezelf. Emoties tonen mag!”

Anoniem

Bekijk ook deze gerelateerde opleidingen

Heb je nog vragen?

Bekijk alle veelgestelde vragen hier